Aglio olio e peperoncino
A máme tady italskou klasiku! Aglio olio e peperoncino, jednoduché ale přesto okouzlující. Pakliže dodržíte zásadní pravidlo u tohoto jídla – co nejvyšší kvalitu jednotlivých potravin. Tento tradiční pokrm se totiž skládá jen z několika málo surovin a právě proto velmi záleží na jejich kvalitě. Je tudíž třeba mít extra panenský olivový olej, italské špagety (ty v super-hypermarketech málokdy najdete), česnek a čerstvé chilli papričky. Spolu s natí čerstvé petrželky nebo bazalky (případně jiné bylinky) utvoří perfektní kombinaci. POZOR - Tento recept je narozdíl od originalu hodně česnekový, ale my to tak máme rádi! Tak jdeme na to!
Budete potřebovat na 1 porci:
120g špaget (neuvařených)
celá palice česneku
4-5 lžic extra panenského olivového oleje
1 chilli papričku (můžete použít v podstatě jakoukoliv, nebojte se Habanera, pro ostřílené chilližrouty ani Caroliny Reaper) + doporučujeme přihodit 1 nadrcenou papričku Chipotles pro variaci tohoto jídla
hrst natě petrželky/bazalky
volitelně sýr parmazán (ale hodí se i jiné druhy sýrů, skvěle pasuje třeba i uzrálá niva, pokud nemáte nic jiného)
Prvně si dejte vařit vodu na špagety, osolte ji, ať je slaná jako mořská voda. Do vroucí vody vhoďte špagety a vařte o minutu méně, než je na obalu. Jakmile dáte špagety do vody, začněte loupat česnek, který nakrájíte na tenké plátky. Papričku i petrželku nasekejte na jemno. Rozpalte v pánvi olivový olej, přidejte česnek a smažte jej na středním plameni, dokud nezačne zlátnout. Poté přidejte chilli papričku a nechte minutu provonět vaší kuchyň a prohořet váš nos. V tuto chvíli by již měly být vaše špagety uvařené, uschovejte pár deci vody ze špaget a zbytek sceďte. Špagety přidejte do pánve a zalijte malým množstvím schované vody podle potřeby tak, aby vznikla omáčka, zpravidla několik lžic. Vmíchejte petrželku. Posypte sýrem, pokud chcete a dobrou chuť!