Brokolice s rýží a exotickou thajskou omáčkou
Tento pokrm Vás zaručeně nadchne. Základ vypadá jednoduše, kouzlo ale tkví v omáčce. Více v receptu.
Ingredience na 2 porce:
3/4 hrnku neuvařené basmati rýže
2 střední červené cibule
1 větší brokolice
olivový olej na smažení
na 1 porci 1 hrst kešu ořechů
Na omáčku:
3 polévkové lžíce sójové omáčky Tamari
1 a půl polévkové lžíce vody
1 a půl čajové lžičky cukru či jiného sladidla
1 a půl čajové lžičky rýžového octa
1 čajová lžička tmavé Miso pasty
1 čajová lžička sezamového oleje (případné olivového)
3/4 čajové lžičky mletého zázvoru
1/2 čajové lžičky mletého chilli
Postup:
Předem si uvaříme rýži v dvojnásobném množství lehce osolené vody a necháme vychladnout.
Na omáčku vše smícháme a odložíme.
Brokolici umyjeme, rozkrájíme na menší hlávky a dáme vařit v páře po dobu 7 minut. Nakrájíme červenou cibuli na plátky a dáme smažit na olivový olej. Mezitím si nakrájíme uvařenou brokolici na větší kousky a přidáme k cibuli. Po 2 minutách přidáme rýži. Po dalších 2 minutách přilijeme připravenou omáčku a necháme minutu spojit. Odstavíme z plotny a posypeme praženými kešu na pánvi nebo v troubě.