Kari by Chilli Peterson - Skladem
Máte-li chuť na autentické thajské curry, tento recept můžeme výrazně doporučit! Vaříme jej doma snad každý týden, vždy s nějakou obměnou. Toto byste neměli propásnout ;-)
Ingredience:
2 x kokosové mléko v plechu
2 PL olivového oleje
2 PL másla
3 cibule / červené cibule na tenké plátky
3 hrnky nakrájené zeleniny (ideálně lilek, cuketa, žampiony, půlka pórku i s listy; nebo i paprika, čínské zelí, červené hlávkové zelí, jiné houby, brokolice, mrkev, špenát,...) na kousky
1 uzený tempeh na kostky / indický sýr paneer na kostky
koření na kuře
3 PL kari pasty
7 limetkových lístků
Sůl & pepř
150-200ml smetany
1-2 limetky / 1 citrón na štávu
1-2 PL rybí omáčka
Koriandr nať
Postup:
Nakrájejte cibuli na tenké plátky a zeleninu na silnější kousky.
Na másle a oleji osmažte cibuli do hněda a přidejte kari pastu a chvíli restujte. Kokosové mléko přilijte do hrnce s kari, kde je třeba vše pořádně rozmíchat, aby nevznikly hrudky.
Přidejte limetkové listy, sůl a pepř. Vsypte zeleninu podle doby vaření a vařte celkově 30 minut.
Tempeh nakrájejte na kostky a opražte s kapkou oleje na pánvi, ke konci posypejte kořením na kuře. V případě sýru paneer jej posolte a osmažte v oleji.
Těsně před dovařením přilijte smetanu a rybí omáčku. Po dovaření přidejte hodně limetkové šťávy podle chuti.
Na talíř dejte rýžové nudle, polejte omáčkou se zeleninou, přidejte opražený tempeh / sýr paneer a dozdobte koriandrem (i sušeným). Podáváme s rýžovými nudlemi nebo rýží.
K doladění pokrmu se dají použít tyto naše omáčky