Kari by Chilli Peterson - Pálivost 2/5

Máte-li chuť na autentické thajské curry, tento recept můžeme výrazně doporučit! Vaříme jej doma snad každý týden, vždy s nějakou obměnou, kde místo tofu můžete použít i libovolné maso či luštěniny. Zeleninu je ideální použít podle barev, to znamená, že by měla být přítomna kombinace červená, zelená, žlutá, fialová a bílá. Toto byste neměli propásnout ;-)
Ingredience:
1 hrnek strouhaný kokos / kokosové chipsy
2 datle / 1 ČL sladidla
1 litr horké až vařící vody (anebo tyto první 3 suroviny nahraďte kokosovým mlékem v plechovce)
1 červená cibule
3 hrnky nakrájené zeleniny (paprika, čínské zelí, červené hlávkové zelí, houby, brokolice, mrkev, cuketa, špenát)
1 bílé tofu
3 PL sójové omáčky
4 PL kari pasta
2 PL rybí omáčky
150ml smetany
Koriandr
Pražené arašídy (1 porce = 1 hrst)
Postup:
Kokos i datle namočte ve vařící vodě a nechte změknout. Mezitím nakrájejte cibuli na tenké plátky a zeleninu a tofu na silnější plátky. Tofu přelijte sójovou omáčkou a nechte odstát.
Na oleji osmažte všechnu zeleninu na plátky a po 3 minutách přidejte kari pastu, kterou osmahněte. Mezitím umixujte kokos s datlemi a vodou v jemné kokosové mléko (trvá to asi 3 minuty; anebo použijte rovnou kokosové mléko v plechu) a přilijte spolu s rybí omáčkou do hrnce s kari, kde je třeba pastu pořádně rozmíchat, aby nevznikly hrudky. Vařte dalších 5 minut, ať je ještě zelenina křupavá. Přidejte tofu i se sójovkou, smetanu a minutku prohřejte, případně dosolte. Na talíři dozdobte koriandrem a nahrubo nasekanými arašídy. Podáváme s rýžovými nudlemi nebo rýží.
K doladění pokrmu se dají použít tyto naše omáčky