Listerův bakteriologický sandwich - Vyrobeno s láskou k chilli

Znáte legendární sendvič se smaženkou, chilli omáčkou a chutney (čti čatní) z kultovního seriálu Červený trpaslík?
„Je to něco mezi jídlem a operací střev. Při jeho konzumaci Vám bude, jako byste měli rodit.“
Pojďme na první část receptu.
Toastový chléb s chilli
Suroviny:
500g hladké mouky
300ml mléka (jakéhokoliv)
50g oleje nebo másla
45g cukru či jiného sladidla
10g soli
½ kostky droždí nebo 5g sušeného droždí
1 sušená nadrcená paprička Habanero (určitě nevynechejte, chléb získá seriózní šmrnc)
volitelně 2 hrsti slunečnicových či jiných semínek
Postup:
Smícháme všechny ingredience v jedno těsto a uhněteme ručně nebo pomocí robota, dáme do fólií zakryté mísy a necháme vykynout 90 – 120 minut. Komu se nechce čekat, může si předehřát troubu na necelých 50°C a nechat vykynout uvnitř.
Formu na pečení vymažeme tukem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní desku a dlaněmi vytvarujeme do přibližného obdélníku.
Vytvarované těsto dáme do vymazané formy, zakryjeme a necháme kynout dalších 60 – 90 minut (či opět kratší dobu v troubě), dokud těsto znovu nenabude.
Rozehřejeme troubu na 180°C.
Vykynutý bochník dáme do vyhřáté trouby do dolní třetiny a pečeme přibližně 50 minut.
Po upečení necháme chléb chvíli vychladnout a pak vyklopíme z formy.
Vaječná omeleta
Suroviny:
2-3 vejce
Olivový olej a kousek másla
Sůl a pepř
Postup:
V misce rozšleháme vejce, jemně osolíme a opepříme.
Pánev zahřejeme a zakápneme olivovým olejem a kouskem másla.
Na středním plamenu smažíme vajíčka prvních 20 sekund, sem tam promícháme, potom snížíme na menší plamen a nemícháme, dokud není omeleta hotová.
Chutney z červené cibule
Suroviny:
50ml olivového oleje
1 stroužek česneku
2 čajové lžičky sušeného tymiánu
1kg červené cibule
½ čajové lžičky soli
½ čajové lžičky chilli
150g cukru nebo sušené třtinové šťávy
50ml octu balsamico
Postup:
V hrnci rozehřejeme olej a vsypeme rozmačkaný česnek s tymiánem a asi půl minuty restujeme. Přidáme na menší měsíčky nakrájenou cibuli, sůl, chilli a restujeme 15-20 minut, dokud se nezredukuje na polovinu.
Přimícháme cukr a ocet, přikryjeme poklicí a vaříme dokud chutney nezhoustne, přibližně 20 minut. Během vaření občas promícháme, aby se směs nespálila.
Nalejeme do uzavíratelné sklenice a skladujeme v chladu.
Kompletace sendviče:
Na jeden krajíc toastového chleba namažeme chutney, na něj položíme omeletu, pokračujeme ledovým salátem, případně jinou zeleninou, vrchní krajíc pomažeme chilli omáčkou a můžeme podávat.
Jezte rychle, než to rozežere chleba!
Doporučené omáčky k servírování

Zpečený Indián CBD 185g chilli omáčka středně pálivá

Zpečený Indián Limited Edition 185g chilli omáčka středně pálivá

Sweet Kill 185g chilli omáčka jemně pálivá

King Demon 65g chilli omáčka extrémně pálivá

Habanero Tajfún 185g chilli omáčka středně pálivá

King Demon 100g chilli omáčka extrémně pálivá

Zpečený Indián Original 185g chilli omáčka jemně pálivá

Zpečený Indián Kopřivový 185g chilli omáčka jemně pálivá

Zpečený Indián Česnekový 185g chilli omáčka středně pálivá

Zpečený Indián Extra Hot 185g chilli omáčka silně pálivá

Red Demon 100g chilli omáčka extrémně pálivá
