Znáte legendární sendvič se smaženkou, chilli omáčkou a chutney (čti čatní) z kultovního seriálu Červený trpaslík?

Je to něco mezi jídlem a operací střev. Při jeho konzumaci Vám bude, jako byste měli rodit.

Pojďme na první část receptu.

Toastový chléb s chilli

Suroviny:

500g hladké mouky

300ml mléka (jakéhokoliv)

50g oleje nebo másla

45g cukru či jiného sladidla

10g soli

½ kostky droždí nebo 5g sušeného droždí

1 sušená nadrcená paprička Habanero (určitě nevynechejte, chléb získá seriózní šmrnc)

volitelně 2 hrsti slunečnicových či jiných semínek

 

Postup:

Smícháme všechny ingredience v jedno těsto a uhněteme ručně nebo pomocí robota, dáme do fólií zakryté mísy a necháme vykynout 90 – 120 minut. Komu se nechce čekat, může si předehřát troubu na necelých 50°C a nechat vykynout uvnitř.

Formu na pečení vymažeme tukem.

Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní desku a dlaněmi vytvarujeme do přibližného obdélníku.

Vytvarované těsto dáme do vymazané formy, zakryjeme a necháme kynout dalších 60 – 90 minut (či opět kratší dobu v troubě), dokud těsto znovu nenabude.

Rozehřejeme troubu na 180°C.

Vykynutý bochník dáme do vyhřáté trouby do dolní třetiny a pečeme přibližně 50 minut.

Po upečení necháme chléb chvíli vychladnout a pak vyklopíme z formy.

Vaječná omeleta

Suroviny:

2-3 vejce

Olivový olej a kousek másla

Sůl a pepř

 

Postup:

V misce rozšleháme vejce, jemně osolíme a opepříme.

Pánev zahřejeme a zakápneme olivovým olejem a kouskem másla.

Na středním plamenu smažíme vajíčka prvních 20 sekund, sem tam promícháme, potom snížíme na menší plamen a nemícháme, dokud není omeleta hotová.

 

 

Chutney z červené cibule

Suroviny:

50ml olivového oleje

1 stroužek česneku

2 čajové lžičky sušeného tymiánu

1kg červené cibule

½ čajové lžičky soli

½ čajové lžičky chilli

150g cukru nebo sušené třtinové šťávy

50ml octu balsamico

 

Postup:

V hrnci rozehřejeme olej a vsypeme rozmačkaný česnek s tymiánem a asi půl minuty restujeme. Přidáme na menší měsíčky nakrájenou cibuli, sůl, chilli a restujeme 15-20 minut, dokud se nezredukuje na polovinu.

Přimícháme cukr a ocet, přikryjeme poklicí a vaříme dokud chutney nezhoustne, přibližně 20 minut. Během vaření občas promícháme, aby se směs nespálila.

Nalejeme do uzavíratelné sklenice a skladujeme v chladu.

 

Kompletace sendviče:

Na jeden krajíc toastového chleba namažeme chutney, na něj položíme omeletu, pokračujeme ledovým salátem, případně jinou zeleninou, vrchní krajíc pomažeme chilli omáčkou a můžeme podávat.

Jezte rychle, než to rozežere chleba!

Doporučené omáčky k servírování

Zatím tu nic není. Ale nebojte, brzy sem přidáme super produkty ;)

Vyrobeno v Česku

Jsme regionální výrobce. Omáčky vyrábíme s láskou k chilli již od roku 2012

Vymazlená chuť

Naše omáčky pozvedají chuť vašeho jídla na jinou úroveň