Listerův bakteriologický sandwich - Pálivost 3,5/5
Znáte legendární sendvič se smaženkou, chilli omáčkou a chutney (čti čatní) z kultovního seriálu Červený trpaslík?
„Je to něco mezi jídlem a operací střev. Při jeho konzumaci Vám bude, jako byste měli rodit.“
Pojďme na první část receptu.
Toastový chléb s chilli
Suroviny:
500g hladké mouky
300ml mléka (jakéhokoliv)
50g oleje nebo másla
45g cukru či jiného sladidla
10g soli
½ kostky droždí nebo 5g sušeného droždí
1 sušená nadrcená paprička Habanero (určitě nevynechejte, chléb získá seriózní šmrnc)
volitelně 2 hrsti slunečnicových či jiných semínek
Postup:
Smícháme všechny ingredience v jedno těsto a uhněteme ručně nebo pomocí robota, dáme do fólií zakryté mísy a necháme vykynout 90 – 120 minut. Komu se nechce čekat, může si předehřát troubu na necelých 50°C a nechat vykynout uvnitř.
Formu na pečení vymažeme tukem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní desku a dlaněmi vytvarujeme do přibližného obdélníku.
Vytvarované těsto dáme do vymazané formy, zakryjeme a necháme kynout dalších 60 – 90 minut (či opět kratší dobu v troubě), dokud těsto znovu nenabude.
Rozehřejeme troubu na 180°C.
Vykynutý bochník dáme do vyhřáté trouby do dolní třetiny a pečeme přibližně 50 minut.
Po upečení necháme chléb chvíli vychladnout a pak vyklopíme z formy.
Vaječná omeleta
Suroviny:
2-3 vejce
Olivový olej a kousek másla
Sůl a pepř
Postup:
V misce rozšleháme vejce, jemně osolíme a opepříme.
Pánev zahřejeme a zakápneme olivovým olejem a kouskem másla.
Na středním plamenu smažíme vajíčka prvních 20 sekund, sem tam promícháme, potom snížíme na menší plamen a nemícháme, dokud není omeleta hotová.
Chutney z červené cibule
Suroviny:
50ml olivového oleje
1 stroužek česneku
2 čajové lžičky sušeného tymiánu
1kg červené cibule
½ čajové lžičky soli
½ čajové lžičky chilli
150g cukru nebo sušené třtinové šťávy
50ml octu balsamico
Postup:
V hrnci rozehřejeme olej a vsypeme rozmačkaný česnek s tymiánem a asi půl minuty restujeme. Přidáme na menší měsíčky nakrájenou cibuli, sůl, chilli a restujeme 15-20 minut, dokud se nezredukuje na polovinu.
Přimícháme cukr a ocet, přikryjeme poklicí a vaříme dokud chutney nezhoustne, přibližně 20 minut. Během vaření občas promícháme, aby se směs nespálila.
Nalejeme do uzavíratelné sklenice a skladujeme v chladu.
Kompletace sendviče:
Na jeden krajíc toastového chleba namažeme chutney, na něj položíme omeletu, pokračujeme ledovým salátem, případně jinou zeleninou, vrchní krajíc pomažeme chilli omáčkou a můžeme podávat.
Jezte rychle, než to rozežere chleba!
Doporučené omáčky k servírování